1001 cafés

Voor de bierliefhebber begint de gezelligheid in Essaouira rond een uurtje of 4. Op het kleine terras van café/restaurant Mogador aan de boulevard zitten de dorstige Europeanen buiten (3 tafeltjes) en de lokale mannelijke bevolking stort zich ook massaal op de drank. Maar dat zit keurig aan het oog ontrokken allemaal netjes binnen. En daarbinnen beginnen ze zo te horen al ruim voor 4en met de alcoholica. Maar goed, buiten merk je daar weinig tot niets van. Want de plaatselijke bevolking staat zogenaamd droog! Zowel binnen als buiten, goeie, snelle bediening. En als je heel lief kijkt gratis gefrituurde visjes als tapas.

Wie hier iets vroeger op de middag komt, kan ook met een gerust hart en maag de lunchkaart ter hand nemen. Alles is hier simpel maar smakelijk. Zoals een tajine met kip, uien en witte rozijnen. Zeer aan te raden. Net zoals het dagmenuutje voor 70 dirham. Lekkere verse visjes. Smakelijke salades. Bij het menuutje is ook een dessert inbegrepen. Dit is een bakje verpakte yoghurt dat ze stuk voor stuk even bij het winkeltje van de buurman wegpakken. Geen poehaa dus. Waarom zouden ze duur doen?

Nog een terras met dit keer uitsluitend flessenbier is BAR. Staat zo ook in koeienletters boven het ingangetje en laat aan duidelijkheid dus weinig te wensen over. Hier moet gedronken worden. Voor lokale sfeersnuivers makkelijk te vinden links naast restaurant Chez Jeannot direct aan zee op de boulevard. Afgeschermd voor de ogen van de rest van de wereld wordt daar flesje na fles weggewerkt à 15 dirham per flesje (€1.40). De zee kabbelt aan je voeten, het bier vloeit rijkelijk. Een beetje de zelfkant, zo leer je die kant ook eens ‘n beetje kennen. Het is vakantie. Toch?

Rechts van restaurant Chez Jeannot, eigenaar dezelfde mijnheer Jeannot, is nog een terras. Hier wordt open en bloot wijn en bier geserveerd. Ligt ook pal aan zee maar een stuk gewoner en duurder. Heeft net als BAR ter linkerzijde ook een doeltreffende naam: LA TERRASSE.  Wel een heel relaxed terras, parasolletje, langs scherende meeuw, drankje erbij, wat wil je nog meer?

Tip voor wie van geen ophouden wil weten en niet voor een kleintje vervaart, is er avond/nacht café le Trou. Vertaald betekent dat Gat. Maar vrij vertaald kan het ook de Put zijn. En zo’n tent is het ook. Je ontmoet er de plaatselijke innemers die dus voor de buitenwereld nooit en te nimmer drinken. De man die overdag vrolijk je overhemden staat te persen valt je hier in de klein uurtjes vrolijk om de nek en is zo laat op de avond je allergrootste vriend. Heel authentiek, heel innemend, bestaat hier dus ook allemaal.

Nog zo’n geheime plek, maar dan veel en veel deftiger is de bar van Hotel des Iles. Een goeie verstaander heeft aan een half woord genoeg maar dat duurt hier even voordat je weet hoe laat het is. Vrij laat komt het op gang. Want vrij laat  begint het leven hier. Mooie vrouwen. Veel. En hoe zeg je dat netjes?  Hier ontmoet je de dames die zich liggend proberen staande te houden. In het weekend vaak een live bandje er bij. Dansje, drankje, lang leve de intieme sfeer en gezelligheid. Het is maar dat je het weet. En een gewaarschuwd mens telt voor twee.
La Mamouche is ook zo’n tent. Luxer dan bij Hotel des Iles.

Liked this post? Follow this blog to get more. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.