Zoals Spanje ooit was, zo is het hier lekker nog steeds.

IMG_2150

romaria mei 2015

P1070876

P1070878

P1080200

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoekt en gij zult vinden. Deze bijbelse opdracht hebben wij ons ongelofelijk ter harte genomen en jawel, onze inspanningen zijn

huisachterbeloond. Wij vonden een vrijwel onontdekte kuststrook aan de Costa del Sol. Almayate Bajo met tuinbouwgronden tot pal aan de zee. Een boerengebied dus. En als je de verhalen mag geloven is dat ‘onontdekte’ voornamelijk te danken aan een homoseksuele Noorse consul die hier in de 50-tiger jaren zijn consulaat had. Een ongerept en verlaten gebied. Mede dankzij  connecties met de Amerikaanse Rockefeller familie werd de consul hier weinig tot niets in de weg gelegd en mocht hij rondom zijn consulaat dat vlak aan het strand ligt, met z’n vriendjes zijn gang gaan. Lekker paardrijden langs de branding bijvoorbeeld. Je kunt je er van alles bij voorstellen. Hij werd aardig discreet afgeschermd. Er mocht niets worden gebouwd. Geen pottenkijkers. Verboden.Vandaar. Tenminste als je deze spannende verhalen wilt geloven. Hoe dan ook, het is een aardig vrijgevochten, onbeflatbebouwd boerengebied gebleven waar iedereen nog steeds kan doen en laten wat hij wil.  Heel erg zoals het land van ooit. Geen overdaad aan toeristen, geen rijen rollators, geen torenhoge flats, geen duits dat de boventoon voert. Nein. Alleen lokale boerenbevolking en hier en daar een verdwaalde toerist en …naaktloper. Want door deze vrije geest

Dulce y Saldie nog steeds over dit gebied waait is er ook een stukje naaktstrand. Iedereen doet hier lekker waar hij of zij zin in heeft. En niemand staat raar te kijken. Vrijheid blijheid. En dat lekkere gevoel willen we niet alleen voor onszelf houden. Dat willen we delen. Deel van ons huis in de verhuur dus.
IMG_2313

We hebben dus een zelfstandig appartement in ons huis gebouwd. Aan de voorkant. Vanuit de kamer is er zee in zicht. Niet als je zit, wel als je staat. Een studio noemen we het maar voor het gemak.. De happy Holiday Studio. Ruim 35 vierkante meter. Geheel zelfstandig. In stijl verbouwd. Met eigen ingang, groot kingsize bed, keuken, 4-pits kookplaat, magnetron, Nespresso, heerlijke badkamer met ruime inloopdouche en veel stromend water, openslaande deuren naar eigen terras. Ook kan je vanuit het appartement genieten en dus gebruik maken van het zwembad en terras met heerlijke zonnebedden achter.  Wij respecteren de privacy van onze gasten. Dus is het zwembad ook voor 95 % privé. Vrijheid, blijheid. Ook hier.

 

 

P1080182

P1080184P1070937

 

 

 

Good morning

IMG_2309

P1070476

Voorjaar is Voorbij, Verbouwing Volbracht. Gelukt. Blij.

 

zoet en zout

zoet en zout

IMG_1899

Fase 1 van de verbouwing was flink sleutelen aan de naam. Die was ook aan vernieuwing toe. Die kon meer pit hebben en de lading beter dekken. Een naam met een idee erachter.
Het zoete ligt achter het huis in de vorm van het zwembad en voor het zoute moet  je even de deur uit. Heuvel af en je plonst zo in de zee. Dulce y Sal is het dus geworden. Volgens ons staat die naam als een huis. En nu dus ook al in een geinig lettertje op de voorgevel.

Begin April zijn ze begonnen. Een maand of 3 hebben de mannen zich in het stof gewerkt. Simon de Engelse aannemer voerde de directie. De lokale arbeiders deden het werk. Eerst het groffe. Muren eruit. Er zijn denk ik 15 puinbakken gevuld en afgevoerd. Beneden alle muren weg, boven ook het meeste weg, de trap naar boven eruit om een betere routing en meer ochtendlicht en betere opstap te krijgen. En alle ramen en deuren eruit. Ramen zijn deuren geworden. Openslaand. Openslaand naar het licht en de terassen. Boven terras aan de voorkant op het zuidoosten met uitzicht op zee en de beroemde Spaanse stier die al sinds mensenheugnis stilletjes de sherry van Osborne staat te promoten. P1060884

 

Na het slopen begon het constuctie technische deel. Als je de ramen groter maakt zal je de boel moeten stutten. Een zogenaamde latei of stalen balk komt dan bovenin het gemaakte gat om alle krachten op te vangen. En als je weet dat er aan de achterkant van het huis een piepklein raampje zat en 1 deur dan weet je het wel. Wij bedachten twee schuifdeuren van ieder twee meter breed. De hele achtergevel moest dus zo’n beetje open en heel veel lateien kwamen er aan te pas om de boel niet te laten barsten. Na dagen, IMG_1961 (1)ook weekenden van noeste arbeid zit alles d’r in en d’r op. De gatIMG_1904en zijn gedicht, de ramen geplaatst, de deuren afgehangen, betonnen vloer gestort.IMG_2074 De vlag kan bijna uit.

Gefrituurde Venkel met Pastis

Maak een dun beslag van 1 ei, 100 gram bloem en een klein glaasje water,
ongeveer zoals  pannenkoekbeslag. Voeg er als verrassing nog 2 eetlepels Pastis of Pernod bij. En een vleugje zout. Laat dit avontuurlijke beslagje een halfuur tot een uur rusten.

Neem ‘n mooie venkelknol. Maak ‘m schoon en snij  in plakken van ongeveer 1 cm dik. Stoom of kook even kort (5 minuutjes) zodat ze niet helemaal rauw meer zijn.

Haal de venkelplakken of repen (de plakken vallen meestal wat uit elkaar) door het beslag en frituur het op 180 graden tot ze goudbruin zijn. Nog even uit laten lekken op wat keukenpapier. Dan op smaak brengen met wat zout en meteen op tafel zetten.
Antipasto om je vingers bij op te eten. Eerst even aflikken.

Op zoek naar zee vonden wij Zoet en Zout

huiswij2Kan raar lopen. 800 Meter van zee, aan een kronkelend asfalt weggetje  ligt een lief huisje bovenop een heuvel temidden van de olijfbomen. Te dromen. Te wachten. Op ons? Het huis heeft alles. Alles d’rop en d’r aan. Veel grond. Zwembadje achter het huis, de zee vlak voor de deur onder aan de heuvel. Huis heeft een rare naam. Dat wel. Los Jarales.
Maar een nieuwe naam moet voor het grijpen liggen.

Het huis was te duur in 1ste instantie. Veel te. Ook in 2de instantie. Maar we hebben onze poot stijf gehouden. Moest ook wel want het geld groeit ook hier alweer niet aan een boom. Waar het ligt? Almayate Bajo. Tussen Torre del Mar en Benajarafe. Op zo’n 30 minuten van Malaga. Aan de costa, de costa del sol! Olé.

Onder onderstaande foto staat in kleine lettertjes  ’lees verder’ , klik daarop en  je beleeft nog veel en veel meer. Wie had dat gedacht.

20140508_151816 Lees verder

1001 Eerste Woordjes

In Marokko met je mond vol tanden staan hoeft niet. Je moet er wel even voor gaan zitten. Zonder de hulp van mama en papa dit keer. Je hebt geen enkel houvast. Geen aanknopingspunt. Geen ezelsbruggetjes. Lijkt niet op engels, niet op frans. Maar met die talenknobbel kom je een end.
Gewoon woordjes in je hoofd stampen. En ze dan brutaal uitproberen. Je zult versteld staan hoe leuk Marokkanen dat vinden.
Beetje inburgeren kan geen kwaad. Toch?
Hieronder een lijst met handige woorden als 1ste kennismaking.
En waarmee je een beetje indruk kunt maken.
Gewoon maar weer beginnen….. met papa en met mama. Lees verder

1001 Eierdooiers

Een van de best bewaarde geheimen van tadelakt, een 4000 jaar oude stuctechniek, is de eierdooier. Niet 1 dooiertje maar duizenden eierdooiers tegelijk. Alleen de meester stukadoors  van weleer wisten dit. Hadden het van hun vaders geleerd. En de meesters, de maâlems gaven het weer door aan hun zonen. Lees verder

1001 Huurauto’s

Als je in Nederland auto durft te rijden dan kun je Marokko ook best wel aan. De hoofdwegen zijn vrij goed geasfalteerd. Maar pas op. Het is wel even wennen. Soms erg druk. Soms erg stil. Er kan zomaar een schaap oversteken. Of een kameel. Of een ezel. Of een mens. Die laatste categorie is meester in het zonder te kijken de straat oversteken. Als je tijd gekomen is dan is het zo laat. Het zij zo. Insallah. En waarom zou je dan ook opletten? Lees verder

1001 Handen

hamsaIs het nou de uitgestoken hand van God? Of de uitgestoken hand van Fatima Zahra, de dochter van Mohammed? De hand die iedereen boven het hoofd gehouden wordt. Die bescherming biedt.
Het is een overbekend symbool dat je op eindeloos veel manieren terugziet in Marokkaanse juwelen, op amuletten, tegels, op t-shirts en waarop al niet. Lees verder

De Meest Malse Carpaccio di Pulpo

P1060353P1060334Hoe krijg je dat nou voor elkaar. Carpaccio van inktvis. Van zo’n glibber de glibber ding.
Niet al te moeilijk. Er zijn een paar trucs die je goed in je hoofd moet prenten. En je d’r aan houden ook. Geen geëxperimenteer vandaag.
Koop zo’n grote jongen. Als je hem op de markt koopt zijn ze vaak al getrommeld. Dat betekent dat ze aan boord al even snel in het kokende water zijn gedompeld. Lees verder

Een Zinderende Metropool

In Marrakech leven iets meer dan 1 miljoen mensen op een kluitje. Overjarige, roetrokende brommers, opgelapte fietsen, co2 zeer onvriendelijke vrachtwagens uit het jaar nul, knetterende scooters, loslopende honden, rammelende auto’s, poepende huifkarren, scharminkelige koeien, kamelen, balkende ezels, het noodlot tartende, godvruchtige, op Allah vertrouwende, zonder links of rechts kijkende overstekende voetgangers, slapende bestuurders, bedelende bedelaars en opdringerige marktkooplui. Maar ook net zo makkelijk zoevende BMW’s en glimmende Porsches. Stank, stinkend rijk, rijk, arm en armer dan arm. En dat allemaal met elkaar en door elkaar, op een paar vierkante kilometer. Lees verder

Musea in Marrakech

Een van die musea is het Museum van Marrakech. Je kunt er natuurlijk naar toe om de verfijnde collectie joodse, berber en islamitische kunst en gebruiksvoorwerpen te bekijken. Maar ja, ga je daarvoor naar Marokko? Al die mooie dingen krijg je eigenlijk op de koop toe. Zo moet je het maar zien. Want je gaat natuurlijk in de eerste plaats naar dit museum omdat de architectuur zo verbluffend is. Lees verder

Tuinen in Marrakech

Marrakech is een aantal beroemde tuinen en parken rijk. Tuinen en parken met planten en bomen. Maar ook een park waar als extra verrassing ook nog nulletjes en eentjes groeien. Waar je dus naar hartenlust kunt dwalen door de digitale wereld. Het Cyber park. We beginnen met de wondertuin van Jacques Majorelle. Lees verder

Paleizen in Marrakech

Wat te doen als je 4 vrouwen hebt en 24 bijvrouwen of concubines? Wat te doen als je zo’n hele harem om je heen hebt verzameld inclusief de nodige consequenties van dat (niet luie) leventje in luilekkerland? Wat te doen met die eindeloze reeks kinderen welteverstaan. Hoe geef je die explosief groeiende familie een aardig dak boven de hoofdjes? Je bouwt een paleis. Palais de la Bahia. Lees verder