1001 Eierdooiers

Een van de best bewaarde geheimen van tadelakt, een 4000 jaar oude stuctechniek, is de eierdooier. Niet 1 dooiertje maar duizenden eierdooiers tegelijk. Alleen de meester stukadoors  van weleer wisten dit. Hadden het van hun vaders geleerd. En de meesters, de maâlems gaven het weer door aan hun zonen.

De speciaal in Marrakech gebrande kalkmortel is de basis voor deze pleisterlaag. Ooit alleen gebruikt voor waterbewaarplaatsen en de hamams. Voor vochtige ruimtes dus. In Europa bijna vergeten en de laatste jaren  helemaal aan die vergetelheid onttrokken. Want Tadelakt is opeens weer hot. Doe het zelf cursussen worden er gegeven. Een weekje stucadoren en er dan ook nog voor betalen. En met plezier want wie wil er nou niet ecologisch bewust bouwen? Leren bouwen. En tadelakt is zo ecologisch als ecologisch maar zijn kan.

Dankzij de kalk, de natuurlijke pigmenten en wat dacht u van een laatste, super natuurlijke afwerklaag van eierdooiers gemixt door zwarte zeep? De zeep natuurlijk ook nog op basis van olijfolie. En dan in een verhouding van 100 dooiers op 1 kilo zeep. Dit puur natuurlijke papje gaat als een soort schuimomelet over de vele pleisterlagen heen en geloof het of niet, na uren polijsten met een gladde steen is de pleisterlaag sterk, watervast en zo zacht als zijde. Prachtige marmerpatronen. Prachtige kleuren.

Tegenwoordig worden er geen eieren meer gebruikt. Waar haal je ook zomaar in één keer 1001 eieren vandaan? Dus heeft bijenwas heeft het gewonnen van het ei. Stuk makkelijker maar of het ook beter is? In ieder geval veel minder romantisch en authentiek.

Liked this post? Follow this blog to get more. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.