1001 Handen

hamsaIs het nou de uitgestoken hand van God? Of de uitgestoken hand van Fatima Zahra, de dochter van Mohammed? De hand die iedereen boven het hoofd gehouden wordt. Die bescherming biedt.
Het is een overbekend symbool dat je op eindeloos veel manieren terugziet in Marokkaanse juwelen, op amuletten, tegels, op t-shirts en waarop al niet.De naam is eigenlijk Hamsa wat letterlijk het getal 5 betekent. Khamsa in het Arabisch. En Hamesh in het Hebreeuws. In het Hebreeuws want in de Joodse traditie bestaat deze hand als symbool ook.

Maar daar is het de zuster van Moses en Aaron die met de eer strijkt. Maar welke naam dan ook, het getal 5, de 5 vingers zouden refereren aan de 5 zuilen van de Islam en aan de 5 boeken van de Torah. Veel Joden geloven ook nog dat de 5 vingers van de Hamsa de drager ervan helpt herinneren aan het feit dat alle 5 zintuigen moeten worden gebruikt om tot God te bidden.
Ondanks deze religieuze uitleg zien veel Arabieren de Hamsa toch als bijgeloof en afgoderij. En gaan zelf zover dat de Hamsa tot zonde kan leiden. Want het is alleen God die kan beschermen. En daarbij is het geloof in het bestaan van een eventuele beschermengel ongepast. Maar ondanks dat zie je de Hand van Fatima overal.

Hoe je de Hand van Fatima moet dragen? De vingers naar beneden of omhoog? Daar zijn de geleerden het ook niet over eens. Dus ga er maar van uit dat het vanaf alle kanten dezelfde bescherming biedt tegen kwade machten. Het mag dus allebei.

Liked this post? Follow this blog to get more. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.