1001 Huurauto’s

Als je in Nederland auto durft te rijden dan kun je Marokko ook best wel aan. De hoofdwegen zijn vrij goed geasfalteerd. Maar pas op. Het is wel even wennen. Soms erg druk. Soms erg stil. Er kan zomaar een schaap oversteken. Of een kameel. Of een ezel. Of een mens. Die laatste categorie is meester in het zonder te kijken de straat oversteken. Als je tijd gekomen is dan is het zo laat. Het zij zo. Insallah. En waarom zou je dan ook opletten? Waar je sowieso wel altijd voor moet oppassen is blauw. En er is altijd veel blauw op straat. Veel blauwgrijze agenten die overenthousiast controleren op snelheid. Op inhaalverbod. Op autogordels. Op niet stoppen bij het bord voorrangskruising.

Zodra je een stadje of dorpje nadert staan er borden die de toegestane snelheid aangeven. Hou je daar strikt aan, ook al valt er in velden of wegen geen kip noch kraai noch ezel te bekennen. Oom agent stelt zich hier verdekt op. Hou je dus altijd aan de toegestane snelheid. Dat bespaart je een hoop gedoe. Voor kleine verkeersovertredingen mogen buitenlanders eigenlijk niet beboet worden maar de politie gaat er vanuit dat niemand dat weet en voeren hun gebruikelijke toneelstuk iedere keer weer met veel borstgeklop op. Ook al heb je maar 5 kilometer te hard gereden. Ook die onondoorbroken witte belijning, niet inhalen, valt vaak in de prijzen.

Politie is nog actiever dan actief voor alle belangrijke Marokkaanse feestdagen. Ook voor een politieagent zijn dat dure tijden. Een beetje ‘bij-bekeuren’ voor eigen portemonnee is heel gebruikelijk. De lonen zijn uitzonderlijk laag. De laatste tijd zijn de lonen iets opgetrokken. Maar wat extra geld is toch ook nog steeds heel erg welkom. Pak het voorzichtig aan. Na al die filmpjes op YouTube gaat het iets minder gemakkelijk. Maar meestal doet een biljetje van 50 of 100 dirham zijn werk als afkoopsom (100 dirham is iets minder dan 10 euro).  Stop dat dan van te voren tussen je autopapieren. Als je die dan af moet geven, wordt dat geld gelijk gezien. Buitenlanders mogen voor kleine overtredingen eigenlijk niet bekeurd worden. Dus blijf aardig, blijf ontkennen en blijf keurig met twee woorden spreken, ja mijnheer de officier, nee mijnheer de officier. Het helpt. Wat ook helpt is een foto van de koning tussen je autopapieren stoppen. Een kleine blijk van koningsgezindheid doet wonderen.

Autohuur ligt tussen de 25 en 50 euro per dag. Beetje onderhandelen loont iedere keer weer de moeite. Maar als je via Transavia gelijk met boeken van de vlucht ook een auto huurt valt er niets te onderhandelen en zoals je dan zult zien vallen die huurprijzen eigenlijk best wel mee.

Het is ook het overwegen waard om halverwege je reis pas een auto te huren. Waar  je die auto dan ook huurt, probeer wel voor elkaar te krijgen dat je hem op de luchthaven van vertrek mag inleveren. Sommige verhuurders doen doen dit. En rekenen dan rond de 300 dirham extra voor die service.

Liked this post? Follow this blog to get more. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.