1001 ochtenden

Lekker langzaam op gang komen natuurlijk. Met een goed ontbijt. Ontbijtjes zijn in de meeste hotels en riads niet om over naar huis te schrijven. Vaak proberen ze Europa na te doen. En daar moet je van houden. Bij de fameuze banketbakkerij Driss anno 1928 zit je in de medina natuurlijk altijd goed. Een beetje verstopt achter de winkel ontdek je een half binnen, half buitenterrasje. Verse croissants, met of zonder chocolade, gebak en verdere zoetigheden waar alle Marokkanen zo dol op zijn, vliegen hier als warme broodjes over de toonbank. Gegrilde stokbroodjes met confiture, jus, gebakken eitjes of omelet staan ook op de ontbijtkaart. Een heel ontspannen begin van de dag. Alsof het iedere dag zondag is.

Maar wij gaan vandaag voor zo Marokkaans als Marokkaans maar kan zijn. Buiten de stadsmuren naast café Mogador aan de Boulevard zit op de hoek een nog kleiner cafeetje met de welluidende naam: El Jazira. Daar beginnen we de dag als Marokkaan tussen de Marokkanen. Wandeling over het strand er naar toe. Vanuit de Medina een kleine 10 minuten. En dan als beloning een heus lokaal ontbijt. Te bestellen per persoon: 1x soep (bissara), 1x rghayif, spreek uit als raïf (rond vers gebakken pannenkoekachtig broodje) en een setje olie, honing, dunne pindakaas en Marokkaanse boter, wat zout plus verdere kruiden, een verse jus en lekkere muntthee of een koffie nessness uit te spreken als noesnoes wat half/half betekent. Een soort koffie verkeerd dus. Sterkere koffie heet hier café mhasra of khela, zwart. De echte doorzetters bestellen er nog gebakken eieren bij en na dit authentieke ontbijtje heb je een mooi, voedzaam en smakelijk ondergrondje gelegd waarmee je de dag dubbel en dwars aankan.

Alle ingenomen calorieën kunnen er gelijk weer afgewerkt worden door te gaan kite- of windsurfen, een Arabische volbloed te temmen of een wandeling langs de zee richting Diabat te maken waar Jimi Hendrix in de 60-er jaren een paar legendarische nummers componeerde. Kennen we dit nog: Castle made of sand? Dat is dus hier geboren.

Muzikaal geheugen even opfrissen? Luister dan maar naar Jimi zelf, http://www.jango.com/music/Jimi+Hendrix?l=0.

En dan? Na Diabat? Na al die inspanning beginnen de magen te knorren. Het is dan zo zachtjesaan alweer lunchtijd.

Liked this post? Follow this blog to get more. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.