1001 x Ja

geheimHet geheim en het ondoorgrondelijke van de Marokkaanse cultuur geeft zich niet zomaar prijs. En of je daar als buitenlander ooit helemaal achter zal komen is de vraag.
Je hebt te maken met verschillende circuits die door elkaar heen kronkelen. De macht achter de macht. Zo heb je een officieel circuit en tegelijkertijd ook een onofficieel circuit. In het officiële circuit zeggen ze altijd ja en in het onofficiële circuit nooit nee.
Probeer dan maar eens je vinger achter de hele waarheid te krijgen. En probeer op zo’n manier dan ook maar eens zaken te doen, afspraken in je agenda te krijgen, vrienden te maken en nog belangrijker, vrienden te houden. Je moet er mee leren leven als je er voor langere tijd bent. Of een vakantiehuisje hebt. Het is wel even wennen.

De ziel van een Arabier is een geheim, hebben ze mij wel eens verteld  en de ziel van een Berber een eeuwig raadsel. Aan iedereen de schone taak om daar zelf ook achter te komen. Wie Marokko intrekt, ontdekt dat die geheimen en raadselen overal opduiken. In de steden, in dorpen, op het land. Overal. Voor Europeanen is dit allemaal zo totaal anders. Een nieuwe realiteit zelfs. En daar kan je best eens van wakker liggen. Het  leven is hier fascinerend mooi en exotisch maar tegelijk armoedig en wreed. En probeer daar maar eens mee te leven. Zoals gezegd: ‘t is even wennen.

 

Liked this post? Follow this blog to get more. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.