1001 Zoetekauwen

De gemiddelde Marokkaan is vriendelijk, voorkomend, aardig, hoffelijk en gastvrij. Uitgenodigd ondervind je aan den lijve dat ze ook heel erg zoet zijn. Je gelooft je ogen niet als je dan getuige bent van een doorsnee thee ceremonie. Water, Chinese gunpowder thee en dan als kers op de taart een bosje verse munt. Maar wat voor munt? Munt uit de bergen heeft net meer smaak dan munt van het land. En zo heeft iedere streek natuurlijk de beste munt. Zeggen ze.
Na vele keren koken, overschenken, opkoken en weer overschenken en nog eens en nog eens, komt als

suikerklap op de vuurpijl de suiker. In Europa suiker in pakken of als klontjes, hier suiker in piramides van vele kilo’s. Afgehakte brokken verdwijnen in de kleinste theepotjes. Dat er zoveel suiker in een theepotje past kan je bijna niet geloven. En dan het inschenk ritueel: De zogenoemde Marokkaanse waterval.

Van hoe hoger je schenk, hoe beter de thee essences tot hun recht komen. Zou het de zuurstof zijn die zich dan met de thee verstrengeld? Wie het weet mag het zeggen. De thee smaakt in ieder geval naar suiker.

Per jaar gebruikt iedere Marokkaan 35 kilo suiker en met die enorme hoeveelheid staat Marokko toch slechts op de 5de plaats van het gemiddelde suikergebruik per hoofd van de bevolking van alle Afrikaanse landen. Probleem dat genadeloos aan de deur klopt is natuurlijk suikerziekte. In 2009 schat men het aantal diabetici in Marokko op 3 miljoen.

Komt bij dat het Marokkaanse volk sowieso al gevoelig is voor diabetes. Gevoeliger dan bijvoorbeeld de Europeanen. Van oudsher zijn ze namelijk uitgerust met een genen pakket dat is ingesteld op schaarste.
Er wordt gesproken over een programma dat het suiker verbruik moet gaan verminderen. Hoe kun je het bedenken!

Oh ja, als je thee bestelt vraag dan altijd om ’sucre a côté’. Oftewel suiker nog niet in de thee maar er naast.

Liked this post? Follow this blog to get more. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.