1001 zonsondergangen

Aan al die 1001 dagen lijkt geen einde te komen. Toch gaat ook hier  de zon een keertje slapen. Maar dat moment, als de avond  bijna valt, mag je rustig  een feestje noemen. Want ondergaan doet de zon hier op haar allervurigst. Dus hoogste tijd om je ergens te installeren vanwaar je dit schouwspel voor de volle 1001 procent kan bewonderen.

Op het terras van Il Mare aan de stadsmuur bijvoorbeeld zit je helemaal goed. En hou je de zon voor gezien dan kan je hier later op de avond  ook nog even de dansvloer op.

Een weer  heel andere, uitbundiger zonsondergangsfeer proef je op het terras van Taros. Ook na zonsondergang is dit The place to be. Bestel een flesje wijn of lekkere cocktail en je kan weer een uurtje verder. Om half acht begint de muziek, te gekke bands in wisselende formaties spelen de sterren van de hemel. In de openlucht. Een beetje Ibiza gevoel. Helemaal vakantie.

Na dinertijd stroomt het hier vaak helemaal vol. In het seizoen (gelukkig alleen dan) is het net zo moeilijk om er uit te komen als erin. Rijen wachtenden die ook willen. En dat wil wel eens wringen en in de knoop komen. Gelukkig strikt deurbeleid met sterke mannen.

Na 11 uur draait de DJ, goeie muziek, verrassingsacts op het hoge podium, alles speelt zich af tegen een nachtblauwe en overdonderend flonkerende sterrenhemel. Dansen? Hier ben je ogenblikkelijk in de stemming. Tot in de kleine uurtjes. Nog een uitspanning maar dan niet in de buitenlucht, met live muziek in het weekend is Aigue Marine aan de boulevard.

Nieuw is Le Chrysalis. Een restaurant, bar, lounge zoals ze zichzelf afficheren. Voordat je het poortje van Bab Sba ingaat aan je rechterhand. Op de hoek van dat wat vreemd ogende laagbouw complex. Je ziet de reclame meteen. ’s Avonds rond half 11 begint er een te gekke band te spelen. Uit hartje Afrika. Kreten als ‘geniaal’ zijn de eerste juichende commentaren. Persoonlijk onderzoek wijst uit dat het inderdaad een aanwinst voor Essaouira is. Hartje Afrika? Een goeie band is het wel. Roland het keyboard  haalt alles uit de kast en begeleidt in volledige bezetting een donkere zangeres die alles kan plus gitaar spelende zanger. Opzwepende muziek. Stilzitten is er niet bij. Er wordt flink gedanst. Dus je weet waar je moet zijn rond dat tijdstip. Voor een cocktail of een meter bier die als zelftap op je tafel geserveerd wordt.

Le Mamouche is ook vrij nieuw. Na een half jaar geleden begonnen te zijn als restaurant is het peil al snel afgezakt naar een soort nachtclub waar de dames van plezier je heel veel pleziertjes gunnen. Als je daar naar op zoekt bent, prima. Ik vind het jammer. De ambitie om er de mooiste tent van Essaouira van te maken was er. Het is ook mooi en imposant. Maar het concept is nu zo plat als een dubbeltje.

Tip voor wie van geen ophouden wil weten en niet voor een kleintje vervaart, is er avond/nacht café le Trou. Vertaald betekent dat Gat. Maar vrij vertaald kan het ook de Put zijn. En zo’n tent is het ook. Je ontmoet er de plaatselijke innemers die dus voor de buitenwereld nooit en te nimmer drinken. De man die overdag vrolijk je overhemden staat te persen valt je hier in de klein uurtjes vrolijk om de nek en is zo laat op de avond je allergrootste vriend. Heel authentiek, heel innemend, bestaat hier dus ook allemaal.

Nog zo’n geheime plek, maar dan minder decoratief en quasi deftig en romantisch is de bar van Hotel des Iles. Een goeie verstaander heeft aan een half woord genoeg maar dat duurt hier even voordat je weet wat voor vlees je in de kuip hebt. Vrij laat komt het op gang. Want vrij laat begint het leven hier. En als special vermaak voor de heren: tafeltjes vol mooie vrouwen. Veel. En hoe zeg je dat netjes? Hier ontmoet je de dames die zich liggend proberen staande te houden. In het weekend vaak een live bandje er bij. Dansje, drankje, lang leve de intieme sfeer en gezelligheid. Het is maar dat je het weet.

Liked this post? Follow this blog to get more. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.