Een Zinderende Metropool

In Marrakech leven iets meer dan 1 miljoen mensen op een kluitje. Overjarige, roetrokende brommers, opgelapte fietsen, co2 zeer onvriendelijke vrachtwagens uit het jaar nul, knetterende scooters, loslopende honden, rammelende auto’s, poepende huifkarren, scharminkelige koeien, kamelen, balkende ezels, het noodlot tartende, godvruchtige, op Allah vertrouwende, zonder links of rechts kijkende overstekende voetgangers, slapende bestuurders, bedelende bedelaars en opdringerige marktkooplui. Maar ook net zo makkelijk zoevende BMW’s en glimmende Porsches. Stank, stinkend rijk, rijk, arm en armer dan arm. En dat allemaal met elkaar en door elkaar, op een paar vierkante kilometer.  Een heksenketel in het kwadraat dus. En in de zomer ook nog een zinderende stoofpot met gemiddelde temperaturen van dik boven de 40 graden. Welkom in kolkend en kokend Marrakech.
Maak de borst dus maar nat als-ie dat al niet is van de hitte, want Marrakech ontdekken vereist om te beginnen een overmatig open geest, flink wat doorzettingsvermogen, brutaliteit en een grote mond. Maar heb je eenmaal je draai een beetje gevonden dan lacht het avontuur in Marrakech je toe.

Marrakech is 1 van de 4 koningssteden. Met de grootste ommuurde Medina van Marokko. Toen die uit zijn voegen groeide, is er ruimte buiten de muren gezocht. Daar is langzaam het nieuwe stadsdeel Guéliz gebouwd. En in dat oude en dat nieuwe deel moet je proberen je weg te vinden. En het vooral ook erg leuk te hebben.

Vele beroemdheden gingen je voor. Churchill kwam er, Roosevelt, Orson Welles, in 1980 werd Yves Saint Laurent eigenaar van de Jardin Majorelle, Alain Delon woont er. Ook de sterren van nu beschouwen Marrakech als hun speeltuin. Want naast cultuur ligt de glamour en luxe er ook voor het oprapen. Voetbalsterren als Zidane en Raul hebben er een huis. Sarkozy met zijn Carla en Hilary Clinton hebben er ook een 2de of wie zal het zeggen, 3de woning.

Het leven van Marrakech is grotendeels nog traditioneel en het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan, toch bestaat er ook nog een andere kant. De stad is namelijk ook the Place to Be van de rijken der aarde.
Vandaar ook de opening van internationale clubs als Nikki Beach en Pacha. Inmiddels gevolgd door vele andere exclusieve restaurants, winkels, casino’s en nachtclubs. En de drank? De alcohol? Was dat geen probleem? Mashi mushkil oftewel geen probleem. Die vloeit op die plekken overal rijkelijk. Natuurlijk wel tegen prijzen die opeens heel Europees aandoen.

Oh ja, de naam Marrakech? Niemand weet het precies. Komt waarschijnlijk uit het berbers van mur (n) akush wat ‘land van God’ betekent. En waar of niet, voor wie de weg een beetje weet is het een goddelijke stad. Beetje druk, dat wel. En heet.

Ook al is het er zomers heet, toch is Marrakech ook een stad waar je ook lekker kunt uitwaaien. Je kunt er bijvoorbeeld heerlijk op een terras gaan zitten onder zo’n verkoelend nevelspraysysteem. Helemaal verfrissend wordt het als je daarvoor een terras uitzoekt dat ook nog uitzicht biedt op de hoge Atlas zo’n 20 kilometer in de verte. Met sneeuw op de toppen. En dan maar een beetje mijmeren over alle mooie dingen die je nog moet zien. Alle tochten die je nog moet maken. Trap niet in de val van de hop-on hop-off bus. Denk je even uit te waaien langs bezienswaardigheden, hopt de dubbeldekker alleen maar van het ene hotel naar het andere. Niet doen dus.

Liked this post? Follow this blog to get more. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.