De Ezel


In Spanje en Italië is hij de afgelopen decennia langzaam uit het leven en landschap verdwenen. Maar in Marokko maakt zijn gebalk nog altijd deel uit van de geluiden van stad en land. Daar ploeteren anderhalf miljoen ezels en muilezels als trouw en schrander lastdier. Een mensenvriend met een hoge aaibaarheidsfactor: wie een ezel in zijn lange oren krabt, heeft een vriend voor het leven, aldus ezeldeskundigen.De ontwikkeling van het aantal ezels per hoofd van de bevolking kan dan ook worden gezien als een indicatie voor de mate van welvaart en de inkomensverdeling in een land. Wie het beter krijgt, vervangt zijn ezel zo snel mogelijk door een fiets, een brommer of een auto.
De ezelindex dus als maatstaf van de economische ontwikkeling. Wat betreft ezeldichtheid zijn Ethiopië en Namibië vermoedelijk de koplopers in de wereld. Landen als Marokko en Brazilië behoren tot de middenmoot met ongeveer 1 ezel per 25 inwoners.

 

In Marokko rijden ze nog steeds. De 2de, 3de of 4de hands Renaultjes 4, Peugeots 403  en 404. Die laten het hier nooit en te nimmer afweten. Die blijven het doen. Zolang er maar geld is voor reparaties en benzine. Als dat op is, is er gelukkig altijd nog de ezel die achter op het land  trouw staat te wachten. Klaar voor de start.

 

Liked this post? Follow this blog to get more. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.