De koning van Marokko

In tegestelling tot de landen om Marokko heen heerst er redelijke rust. Enige reden is de koning. Want de koning heeft niet alleen een bijna goddelijke status, koning Mohammed de 6de past zoveel petten dat je de tel al snel kwijtraakt. Is om moedeloos van te worden.

Hij is naast ‘gewoon’ Koning ook de hoogste geestelijk leider. Hij stamt direct af van de profeet. Pet numero zoveel is die van opperbevelhebber van het leger, van voorzitter van de hoge raad, van voorzitter van het Jeruzalem comité, van minister van defensie, van minister van justitie en van binnen en buitenlandse zaken en van islamitische zaken. Dan staat hij ook nog aan het hoofd van het familie imperium ONA Omnium Nord-Arfricain: het belangrijkste Marokkaanse bedrijf dat in alle lucratieve sectoren werkzaam is.
In de bouw, toerisme, grondstoffen, mobiele telefonie. En daarnaast let hij ook nog op de kleintjes. Hij heeft  supermarkten. Dus is hij niet alleen de belangrijkste bankier en zakenman van Marokko, vanwege zijn eigendom van de supermarktketen Marjane is hij ook ‘s lands grootste kruidenier. Volgens Forbes is hij de 7de rijkste monarch ter wereld, goed voor 2 miljard . Het gewone volk – zeg maar Henk en Ingrid –  vindt de koning zondermeer geweldig. Hij is modern omdat hij met een gewoon meisje trouwde. Hij voerde hervormingen door in het politieke en juridische systeem. Vrouwen kregen meer rechten en hij heeft flink geïnvesteerd in de achtergebleven berbergebieden. Hij is ook lief en betrokken. Wekelijks zie je hem om de tv een welstandsproject bezoeken. Hier opent het journaal op de tv mee. De mensen die iets verder kijken dan hun neus lang is zullen zeggen dat het sinds Mohammed de 6de beter gaat maar dat het nog steeds belabberd is. Corruptie viert nog steeds hoogtij. Geen werk voor wie is afgestudeerd. Het blijft slecht gaan omdat de koning zoveel verschillende petten draagt en dus letterlijk alle touwtjes in handen heeft. De corrupte bovenlaag van de bevolking krijgt de schuld. Maar de Koning zit overal middenin.
In Marokko heerst een illusie van vrijheid. Relatief democratisch op lokaal en nationaal niveau, wordt er echter wel bijgestuurd vanuit het paleis. Protesteren mag, stemmen mag en de media zijn redelijk vrij. Op het oog mag je kritisch zijn over de overheid. Maar bij wet is kritiek op het koningshuis verboden. En gezien al die petten reikt dit verbod heel erg ver.

Liked this post? Follow this blog to get more. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.