Tuinen in Marrakech

Marrakech is een aantal beroemde tuinen en parken rijk. Tuinen en parken met planten en bomen. Maar ook een park waar als extra verrassing ook nog nulletjes en eentjes groeien. Waar je dus naar hartenlust kunt dwalen door de digitale wereld. Het Cyber park. We beginnen met de wondertuin van Jacques Majorelle.Le Jardin Majorelle

In het Nederlands de tuin van Majorelle. Van Jacques Majorelle wel te verstaan. Een kunstenaar die begin vorige eeuw een onooglijk stuk land buiten de stadsmuren van Marrakech kocht met in het achterhoofd een droom die werkelijkheid moest worden. Dat stuk grond moest worden omgetoverd in een paradijs. Moest bijzonder worden. Een lusthof. Exotisch. The garden of Eden. Een oase van rust en bezinning. En in dromerige kleuren natuurlijk. Hij koos uiteindelijk voor 1 kleur. Voor blauw. Alles blauw. Knalblauw.

De meest uitheemse bamboe soorten en cacteeën zijn er te vinden. Meters en meters hoog. Een ruisend bos van bamboe. Met lommerrijke wandelpaden. Met klaterende waterpartijen. Met bruisende fonteinen. Met gebouwtjes en tempeltjes. Vanaf 1947 al open voor het publiek. De kleur Majorelle blauw kreeg wereldfaam.

Na een auto ongeluk in Marokko ging Jacques Majorelle terug naar Frankrijk waar hij in 1962 overleed. Dat was ook een meteen de dood van de tuin. In 1980 kwam gelukkig Yves Saint Laurent met partner  om de hoek kijken. Waren gelijk verkocht en staken er vervolgens 20 jaar in  om alles in oude glorie te herstellen. Zij brachten er in een van de gebouwen ook hun kunstverzameling onder. Sinds 2001 is de tuin weer open voor publiek. De tuin is nu in een stichting ondergebracht zodat voor het voortbestaan niet gevreesd hoeft te worden.

De beste tijd voor een adembenemend bezoek  is ’s morgens vroeg. Probeer er als eerste te zijn. 9 Uur gaat de kassa open dus dat is best te doen. Waarschuwing. Wie de tuin gezien heeft gaat linea recta naar de verfwinkel en schildert vervolgens zijn hele huis blauw.

Les Jardins de la Menara

Hoe hou je een olijfboomgaard van 90 hectare groot met 40 verschillende soorten olijf en fruitbomen in leven? In dit vaak verzengende klimaat?  Water is het toverwoord. En wonder boven wonder dat is hier in overvloed. Een eeuwenoud systeem irrigeert water uit de Hoge Atlas hier zo’n kilometer of 30 vandaan. Opgevangen in een prachtig bassin waarin zich een beroemd paviljoen weerspiegeld.

Volgens de overlevering genoot de sultan Moulay Abderrahmane hier van buitenechtelijke verhoudingen en er wordt zelfs beweerd dat de dames die wat tegenvielen opeens verdwenen waren. Kopje onder in datzelfde feeërieke en majestueuze bassin? Wie het weet mag het zeggen.
Nu zwemmen er grote goudkarpers rond die u naar ademhappend en al watertrappelend smeken om een boterhammetje. Mijn tante vindt deze ‘een van de meest bezienswaardige plekken van Marrakech’ niet bijster de moeite waard is. Het paviljoen is dicht, het water kabbelt zoals overal, het uitzicht op de besneeuwde toppen van de Hoge Atlas is er ook niet elke dag. Wel een voordeel dat de entree gratis is.

En al die mooie olijfbomen dan? Die geven lekkere schaduw als je je zinnen hebt gezet op een picknick. Volg de avenue de la Menara en je bent er eigenlijk zo.

Liked this post? Follow this blog to get more. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.