Wintersport bij Marrakech?

Denk je aan Marrakech dan droom je van de zinderende Sahara, van karavaanen met voortsjokkende kamelen die via eindeloze zandwoestijen hun goederen naar de spannendste souks van Afrika brengen. Toch wel uiterst surrealistisch als je daar dan op een stralende ochtend je skibroek aantrekt, je skischoenen in je tas hebt zitten, je ski jack over je schouder gooit en zo met tas en al je zonovergoten hotel uitloopt.

Op weg naar Oukaïmeden, een klein dorp hoog in de hoge Atlas. Voor een dagje wintersport. In 1936 geopend door de Franse Alpine Club van Marrakech. Op een hoogte van 3275 meter, het hoogste ski resort van Afrika, ook het best geëquipeerd en ongetwijfeld ook de meest populaire plek van Afrika om op de lange of korte latten te staan.
Seizoen zo’n dag of 120. Van Januari tot midden april. Maar sneeuwzeker is het niet al die tijd. Februari is de beste maand. 3 Zwarte pistes, 8 rode, 4 blauwe en 3 groene.
Maar houd er rekening mee dat met weinig sneeuw  ze allemaal rood zijn. Van lichtrood tot bloedrood.Voorzichtigheid geboden dus. En een gids inhuren voor weinig dirhams is ook nooit weg. Aan te raden zelfs. Er zijn 6 skiliften en 1 stoeltjes lift. De hoogste van Afrika zelfs. Maar niet eng. Zelfs te doen met hoogtevrees. Lift gaat langzaam en blijft laag bij de grond. Wel 3000 meter boven de zeespiegel.

Er wordt hard gedacht en gewerkt om Oukaïmeden verder te ontwikkelen. Geen eigen skiuitrusting? Alles is te huren. Wel wat gedateerde spullen. Maar dan weet je gelijk ook met welke spullen je het 20 of 25 jaar geleden moest doen. De rij voor de stoeltjes lift is doorgaans 5 keer zo lang als die voor de skiliften. Dat zijn dan de mensen die alleen omhoog gaan om van het uitzicht te genieten. Om even uit te waaien.

Liked this post? Follow this blog to get more. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.